Gary Numan

Na ‘Are friends Electric’ door iedereen een beetje over het hoofd gezien, als een one-hit wonder met een stijl waar je liever niet meer aan terugdenkt want het was zo gedateert. Kom ik er achter dat ‘ie een paar jaar terug Friends nog eens overgedaan heeft, en in een versie die zeker niet gedateerd is:

[audio:http://www.nutz.nl/audio/AreFriendsElectric-1979.mp3] Are Friends Electric – 1979
[audio:http://www.nutz.nl/audio/AreFriendsElectric-2003.mp3] Are Friends Electric – 2003

Vervolgens blijkt de beste man ook nog een kakelverse CD te hebben gemaakt, Jagged. Op de Jagged-site (of hieronder) kun je fragmenten van een viertal tracks beluisteren. Jagged is in bepaalde opzichten een heel apart stukje werk. Trent Reznor noemt Numan als invloed op z’n stijl. Sommige nummers op Jagged zijn niet anders op te vatten dan als een eerbetoon aan Trent Reznor. Het is geen kopie van Nine Inch Nails, maar de invloeden van de leerling op de meester zijn onmiskenbaar.
[audio:http://jagged-album.com/track/01Tr.mp3,http://jagged-album.com/track/03Tr.mp3,http://jagged-album.com/track/05Tr.mp3,http://jagged-album.com/track/09Tr.mp3]

Reznor is niet de enige. Van Basement Jaxx tot Front 242, van Sugababes tot Tony Estrada. Numan is een veel geciteerd musicus.

Jagged is geen eenvoudig muziekje voor op de achtergrond. Het is zwaar, donker, soms claustrofobisch. Niet voor mensen die vaak ‘shuffle’ aan hebben staan. Het zijn donkere, overweldigende tapijten van klank, zware emoties die je opgedrongen worden. Je moet er tegen kunnen. Maar het is een meesterwerkje.

Related Posts

Comments are closed.